Medborgarlön för arbetslösa har testats i Finland. Foto: YLE

Medborgarlön kan bli aktuell i Sverige

Publicerad

Den i Finland, omdebatterade medborgarlönen har nyligen diskuterats på ett seminarium i Stockholm. Det finska försöket att istället för socialbidrag, betala ut en medborgarlön motsvarande drygt 5 500 kr i månaden till arbetslösa, har inte fått det genomslag som man hoppades på. Detta delvis på grund av för få deltagare.

Det finska försöket kring medborgarlön har väckt mycket uppmärksamhet internationellt . Åsikterna kring en fast minimilön istället för bidrag till arbetslösa, går isär.

Projektet har nyligen avslutats och det slutgiltiga resultatet redovisas i februari. Men det visar sig svårt för beslutsfattarna att enas om lönen för arbetslösa ska permanentas i Finland och kanske på sikt även införas i  Sverige.

Intresset lägre än väntat

Försöket i Finland har baserats på 2 000 slumpmässigt utvalda, arbetslösa personer som erhållit motsvarande 5 500 kronor i månaden, oavsett andra eventuella inkomster eller om de varit arbetssökande under tiden för medborgarlönens utbetalande.

Förenkla byråkratin i bidragssystemet

Intresset för medborgarlönen var dock betydligt mindre än forskarna hoppats på, eftersom de velat att försöket baserats på 10 000 personer istället för de 2 000 som nu ansökte.

Finland precis som Sverige, ser just nu över sina socialförsäkringssystem för arbetslösa och de båda länderna försöker förenkla byråkratin kring socialbidrag och arbetslöshetsersättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer