Foto: SVT

Militärövningen i norra Sverige fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Northern Wind är ett försvarssamarbete mellan Sverige, Finland, Norge, Storbritannien och USA. Gatubilden i Haparanda kommer med anledning av den att se något annorlunda i fram till slutet av mars, på grund av den stora krigsövningen.

Scenariot för övningen är att den svenska brigaden tillsammans med den finska bataljonen Finland försvarar Norrbotten från ett anfall av främmande makt. De anfallande styrkorna är från Norge, Storbritannien och USA, under övningen.

Det rör sig om 10 000 soldater som under de närmaste två veckorna kommer att röra sig mellan Haparanda och Boden. Bara i Haparanda finns just nu 5 000 soldater.

Northern Wind – militärövning i Norrbotten

Viktig att öva försvar med Finland

Övningens ansvarige, Johan Skiöld från den svenska Försvarsmakten, menar att övningen är viktig för att samordna resurserna med den finska bataljonen och att samarbete fungerat mycket bra hittills.

Han menar också att det geografiska läget inte kunde vara bättre eftersom man inte någon annanstans i Sverige skulle kunna genomföra en så här stor övning, med så många deltagare.

– Möjligheten att använda järnvägen för transporter och de stora, geografiska ytorna är viktiga för en sådan här övning menar han.

Boende positiva till övningen

Många av de boende i Haparanda tycker att det känns tryggt och positivt att övningen äger rum i deras omedelbara närhet och menar att det också är bra att det försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland stärks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northern Wind – militärövning i Norrbotten

Mer i ämnet