Videolla lapsilleen esikoulupaikkaa jonottavat vanhemmat Touko ja Minna kertovat, miten pula paikoista vaikuttaa heidän perheisiinsä. Foto: Jasmin Lindberg/SVT

Minnas 1-åriga dotter nekades förskoleplats: ”Vi är förvånade”

Uppdaterad
Publicerad

Flera föräldrar är besvikna över att finska förskoleavdelningen i Vällingby är fullsatt. Trots att barnen enligt lag har rätt till finsk förskoleundervisning, har kommunen i nuläget inga planer att utöka verksamheten. En av dem som fått nekad förskoleplats är Minnas dotter.

Enligt uppgifter till SVT Uutiset står närmare tio barn med i kön till den finska förskoleverksamheten i Vällingby, väster om Stockholm. Minnas äldsta barn går i förskolan men den andra, som ska börja efter årsskiftet har blivit nekad plats på grund av platsbrist.

– Vi tänkte att det skulle vara enklare med det andra barnet, men vi hade visst fel, säger Minna.

”Föräldrars ansvar över språket räcker inte”

Toukos barn står också i kö till förskolan. Han känner oro över att språket inte utvecklas om ansvaret enbart ligger hos ena föräldern. 

– Den bästa lösningen vore att öka platserna och den finska pedagogiken, säger han.

I klippet berättar Minna och Touko mer om besvikelsen gällande kommunen hantering av den finska förskolekön.

Rätt till förskola

En hemkommun som ingår i ett förvaltningsområde enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk ska erbjuda barnet plats i förskola där hela eller en väsentlig del av utbildningen bedrivs på finska, meänkieli eller samiska. 

Hemkommunen ska fråga alla vårdnadshavare som ansöker om förskoleplats inom ett förvaltningsområde om de vill ha en plats på en förskola som bedrivs på det språk som kommunen är förvaltningsområde för.

Rätten till förskoleplats på de aktuella minoritetsspråken gäller varje enskilt barn om vårdnadshavaren begär det. Därför måste kommunerna se till att de kan erbjuda olika former av verksamhet beroende på barnunderlag och andra lokala omständigheter.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.