Foto: SVT/Rolf Lindhe

Museibesökarna blir fler

Uppdaterad
Publicerad

Det nyöppnade konstmuseet Amos Rex i Helsingfors drog närmare 300 000 besökare med sin premiärutställning och i Stockholm slog även Nationalmuseet publikrekord förra året när de slog upp portarna igen, efter fem års renovering.

270 000 besökare ville se det nya konstmuseets första utställning i Helsingfors och 311 000 besökare valde att komma till Nationalmuseet i Stockholm efter att det hållit stängt under flera på grund av en omfattande renovering. Dagligen får museet ungefär 4 000 besökare.

Nationalmuseets chef Susanna Pettersson tror att detta är ett internationellt fenomen.

Hon ser att trenden även förekommer i andra länder och menar att många turister idag är kulturintresserade och att museerna kan spela en avgörande roll i valet av stad att resa till.

Fler besökare i Finland också

I Helsingfors till exempel drog det alldeles nybyggda konstmuseet Amos Rex 270 000 personer till premiärutställningen, som avslutades i söndags.

Museet hade gissat på att locka till sig 100 000 besökare under det första året.  Men trots det stora antalet personer som drogs till Amos Rex, landade slutresultatet på minus för 2018.

Förlust för Amos Rex

Förlusten blir inte lika stor som väntat, tack vare den till synes aldrig sinande strömmen av besökare, men trots det gick museet back med 2,5 miljoner euro under öppningsåret, uppger Kari Kartio, museichef på Amos Rex.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer