Stadsmuseet är tillfälligt stängt, men mycket material finns tillgängligt online, t ex över 300 000 fotografier som skildrar huvudstadens historia. Foto: Mattias Ek

Museum vill att sverigefinnar i Stockholm berättar om sina liv

Uppdaterad
Publicerad

Stadsmuseet samlar berättelser om nationella minoriteter, som ska sätta tidigare insamlat material i ett sammanhang

Alla de nationella minoriteterna – sverigefinnar, tornedalingar, judar, samer och romer, har en lång historia i Stockholm. Nu ska stadsmuseet samla berättelser som sätter tidigare insamlat material och kunskap i ett sammanhang.

Tvåårigt projekt

Frågor som ställs i projektet kretsar kring det vardagliga, som arbete och fritid, samt tillhörighet. När har tillhörighet till en nationell minoritet varit särskilt betydelsefullt? Vilken roll har myndigheter och politik spelat i detta? Och hur har status som nationell minoritet, sedan år 2000, haft betydelse för tillhörigheten?

Genom att berätta om sitt liv kan vem som helst som känner tillhörighet till en eller flera nationella minoriteter, och som bor eller verkar i Stockholm, medverka till museets kunskapsuppbyggnad under år 2020. Man kan välj vilket språk man vill skriva på, och det går också bra att blandaflera språk. Man kan även välja att vara anonym.

Nästa år, 2021, planeras flera aktiviteter. Till exempel öppnas det på våren en fotoutställning med nytagna bilder av fotograf Naina Helén Jåma, känd för starka porträtt.

Samtidsdokumenterande verksamhet

Stadsmuseet samlar berättelser om människors liv och livsvillkor med syftet är att skapa källmaterial till utställningar och publikationer. Samt för att ge framtida generationer möjlighet att lära sig mer om de tankar och normer som dagens människor har. Materialet arkiveras, och kan användas i Stadsmuseets utställningar, publikationer och till forskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.