Närodlat i källaren

Publicerad

I Solberga i södra Stockholm har man lyft begreppet om närodlat till nya dimensioner genom att odla grönsaker, örter och bedriva uppfödning av fisk, i hyreshusets källare.

I hyreshuset, bakom cykelförrådet, hittar man den stora överraskningen; en trädgård och två fiskdammar.

Källarprojektet med närodlat har bedrivits sen mars i år med hjälp av EU-stöd och mer närodlat än så här är det svårt att åstadkomma.

Gröna Solberga

För ett par månader sen inleddes projektet Gröna Solberga. Bakom det står bostadsbolaget Stockholmshem och Svenska miljöinstitutet.

Växtbiologen Emma Hernejärvi är en av sex boende i huset som deltar i arbetet med odlingsföreningen.

Hon skulle även vilja pröva att driva upp paprika och pumpa vid sidan av de örter som föreningen just nu odlar.

Skördetid om några månader

Senast efter sommaren är det meningen att fisken i dammarna ska tas upp och grönsakerna ska vara färdiga att plockas av medlemmarna i odlingsföreningen.

Torbjörn Frisö från Kretsloppsbolaget menar att källarodlingen inte är krånglig, utan att det bara är att hålla rätt på några parametrar och sen skörda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.