Näthatare trakasserar finsk journalist

Uppdaterad
Publicerad

Yle-journalisten Jessikka Aro gjorde en serie inslag om ryska nättroll i Finland ungefär ett och ett halvt år sedan. Sedan dess har hon fått motta hot och trakasserier.

– Trots att det som jag utsätts för är hemskt och jag är rädd och har ångest, så tänker jag inte på det.

Inte jämt men då och då, säger Jessikka Aro, som belönades med Bonniers journalistpris i kategorin årets inslag i Finland i mars.

– Det stör mig att det är så amatörmässigt till stora delar.  Det är genomskinlig prorysk bullshit-propaganda.

Väcker intresse utomlands

Jessika Aro reser världen runt och berättar om sina upplevelser av näthat.

Förföljelse av värsta slag började för ett och ett halvt år sen, direkt efter Jessika Aros första reportage om nätpropagandan i Ryssland.

– Jag räknade med negativ respons, men inte att de skulle hålla på att svartmåla mig helt, på flera språk, internationellt och som fortsätter och fortsätter. De rotar i min personliga historia och använder det som ett vapen mot mig.

– Jag borde inte ha gjort min crowdsourcing, anser de, om Rysslands propagandatroll på finska internetsidor. Så fort jag inlett min croudsourcing

och bad finländare om information  om ryska propagandatroll som är anonyma och aggressiva, så satte täcknamnen och de kända propagandisterna igång attacken mot mig.

Yttrandefrihetens baneförare

Jessikka Aro har mot sin vilja blivit yttrandefrihetens banerförare i Finland.

– Det har skett en så bra utveckling i det finska samhället.  Finländare har under lång tid sett vad politiskt motiverade personer som de här är kapabla till och vad de är beredda att göra för att tysta kritiker och sanningssökare.

Numera finns olika projekt, där lösningar söks för att få bukt med internettroll, propaganda på sociala medier och cyberattacker och som lärs ut i skolor och på universitet,  mycket mer än när jag inledde min lilla croudsourcing-undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.