Förbjudet att träna på andra sidan gränsen

Ishockeyförbundet i Finland har infört nya regler för hur och när spelarna får träna eller spela matcher utomlands. För juniorena i Toneådalen innebär de nya reglerna att spelarna inte längre får träna på andra sidan landsgränsen.

Tornio IHC:s juniorlag har sedan länge spelat träningsmatcher mot klubbar i Haparanda, Kalix och i Luleå. Nu är det slut på det, efter att Finlands Ishocheyförbundet infört nya regler för var och när lagen får spela utomlands.

– Linjen är den att om seriespel pågår i hemlandet får man inte delta i turneringar utomlands, men det är alltså fortfarande tillåtet att spela matcher innan säsongen startar, säger Ishockeyförbundets chef Pirkka Antila.

Reglerna tolkas olika i Toneå och i Helsingfors

– Tvärtom mot vad som påstås så har vi faktiskt infört lättnader för spelarna i norr. Vi vet att säsongen kör igång lite senare i Sverige och därför har vi gjort det möjligt att spela matcher i Sverige fram till första oktober, fortsätter Antila.

Enligt Antila har ärendet fått onödigt stora proportioner.

– Det känns som att det här har blivit lite för stort, det har ju redan tidigare krävts licenser för att få spela utomlands, fortsätter Ishockeyförbundets chef Pirkka Antila.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer