Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En av de finsktalande pedagogerna, Elina Kristerson, berättar i klippet om verksamheten. Foto: SVT

Nu är det kö till finskspråkiga förskoleplatser i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

I fjol hade den finskspråkiga hemvisten på Hällby förskola tomplatser – nu är de över sin kapacitet till antalet platser sett, och det finns kö. Uppsala kommun, som tidigare fick kritik för hur de skötte sitt uppdrag att erbjuda finskspråkig förskola, överväger att öppna en till avdelning.

Sara Lundéll, rektor på Hällby förskola, tror att bakom populariteten ligger de aktiva sverigefinska föräldrarna i Uppsala.

– Det är så att den finska gruppen i Uppsala är ganska stark, och de har mycket kontakt med varandra. Är det så att vi har en bra verksamhet och ordet sprids, då ökar även barnantalet.

I dagsläget är det 41 barn som har en finskspråkig förskoleplats på Hällby förskola. Förskolan har egentligen kapacitet för 36 finskspråkiga barn. Ytterligare familjer står i kö för att få en förskoleplats.

Högt tryck för finskspråkig förskola

Då Uppsala tillhör ett s.k. finskt förvaltningsområde, är kommunen skyldig att erbjuda finskspråkig förskola för alla barn som har anknytning till det finska språket. Alla föräldrar som söker en finskspråkig förskoleplats har enligt lag rätt att få en sådan.

Hemvisten Villekulla har nu fler finskspråkiga barn än platser, men avdelningen fortsätter att ta emot barn på grund av rätten till finskspråkig förskola.

– Det är också tal om att eventuellt öppna en filial någonstans i Uppsala, eftersom trycket just nu är hårt på våra platser. Och vi kan ju ta in barn, men det finns en gräns också, säger Sara Lundéll.

Kommunen vill utöka verksamheten

Förra året fyllde finskspråkiga förskoleverksamheten i Uppsala 10 år. Under åren har avdelningen flyttats runt i olika stadsdelar, samt ökat från 18 platser till dess nuvarande kapacitet. Uppsala kommun har även kritiserats av företrädare för den sverigefinska minoriteten för långa kötider till finskspråkiga förskoleplatser.

Enligt Helena Hedman Skoglund, ordförande i utbildningsnämnden i Uppsala, funderar man i kommunen på om man kan utöka de finskspråkiga förskoleplatserna. Hon berättar på telefon till SVT Uutiset, att det förs diskussioner om att öppna en till avdelning i en annan stadsdel.

– Vi är väldigt glada för att den avdelningen som vi har är så populär. Vi tittar på detta, och ser om det finns möjlighet att utöka verksamheten.

I klippet ovan berättar Elina Kristerson, en av de finskspråkiga pedagogerna, om verksamheten i den finskspråkiga förskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer