Bastubad är nyttigt för hjärtat. Foto: TT

Nya rön kring bastubadets hälsoeffekter

Publicerad

En ny forskningsrapport om bastubadets hälsoeffekter visar på nyupptäckta fördelar med att basta. Hjärt- och kärlsjukdomar minskar för den som badar bastu regelbundet, säger professor Jari Laukkanen på Östfinska universitetet.

De nya rönen om att det faktiskt inte bara är skönt utan rentav nyttigt att basta, presenteras av det Östfinska universitetet i Finland

Dagligt bastubad är bra för hälsan

De positiva hälsoeffekterna visar sig om en person badar bastu 4-7 gånger i veckan. Professor och kardiolog Jari Laukkanen påpekar dock att de flesta finnar inte bastar så många gånger i veckan, men att det är ett sätt att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar att basta ofta. Merparten av den finska befolkningen bastar 2-3 gånger i veckan.

– Sen finns det de som inte bastar överhuvudtaget (i Finland), menar Laukkanen, men tillägger att det bara handlar om 5-7 procent av landets befolkning.

Svårt att hitta icke-bastare i Finland

Det var svårt för Östfinska universitetet att hitta en referensgrupp i Finland som inte badar bastu att jämföra med, för att kunna påvisa hälsoeffekterna.

– Vi hade svårt att hitta en grupp icke-bastare att jämföra med.

Men till slut hittade man 40 personer i den drygt 1600 personer stora gruppen som deltog i studien. En så liten grupp är dock svår att analysera i en studie, men professor Jari Laukkanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer