Nya språkvalet kan påverka de nationella minoritetsspråkens ställning

Uppdaterad
Publicerad

Fler elever kan i framtiden överväga finska i sjätte klass, hoppas professor Jarmo Lainio.

Skolverket fick i uppdrag att utreda hur man ska få fler elever att läsa andra språk än svenska och engelska. Och nu föreslår Skolverket att man vid språkvalet som görs i årskurs sex ska slopa möjligheten att läsa mer svenska eller engelska. Kvar blir då så kallade moderna språk som franska, spanska och tyska, samt modersmål, teckenspråk och engelska för nyanlända.

Skolverket säger i sin rapport att förändringen kan leda till att fler väljer modersmålet vid språkvalet. Det får betydelse för de nationella minoritetsspråken, som ofta läses som modersmål.

Meritpoäng ett problem...

Jämfört med till exempel tyska eller franska ger studier i modersmål dock inga så kallade meritpoäng, alltså poäng som behövs när eleven vill söka till gymnasiet. Detta kan påverka viljan att välja ett nationellt minoritetsspråk.

Ett annat problem är att skolorna inte alltid informerar om att eleven har rätt att välja ett nationellt minoritetsspråk. Av Skolinspektionens rapport från förra året framgår att de flesta huvudmän inte informerar om att eleven kan välja ett nationellt minoritetsspråk i språkvalet.

... men professor Lainio positiv

Jarmo Lainio, professor i finska, säger att den framtida effekten av den föreslagna förändringen är svårbedömd, men han tror att fler elever kan komma att välja finska i sjätte klass, när de gör sitt språkval.

Se video med professor Lainios kommentar i sin helhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.