Nya sverigefinländare till riksdagen

Publicerad

Antalet finsktalande riksdagsledamöter ser ut att förbli så gott som oförändrat. Minoritetsfrågor drivs även i framtiden i en blocköverskridande sverigefinsk riksdagsgrupp.

Enligt det preliminära valresultatet är minst nio riksdagsledamöter sverigefinska. Bland de segrande socialdemokraterna finns minst fyra sverigefinska namn: Raimo Pärssinen, Pyry Niemi, Emilia Töyrä och Sven-Eric Bucht. Bucht har varit verksam i den sverigefinländska riksdagsgruppen i fyra år.

– Vi är en grupp där ledamöter från alla partier är med, även tjänstemän. Och vi arbetar med frågor rörande det finska språket. Man ska kunna bo här trots att man är finskspråkig, och kunna se finsk tv i hela landet.

Bucht anser att förvaltningskommunerna bör bli fler.

– De har blivit fler, men de bör finnas i hela landet. Det finns mycket kvar att göra.

SD har ökat sitt stöd rejält och får två riksdagsledamöter med finsk bakgrund – Adam Marttinen och Martin Kinnunen. Bland Moderaterna verkar sverigefinländska Saila Quicklund behålla sin riksdagsplats. I Miljöpartiets led finns Annika Hirvonen, som på partiets valvaka betonade att minoritetsfrågor är viktiga.

– De nationella minoriteterna är viktiga och mångspråkighetens status. Under motionsperioden i höst ska jag lägga fram flera förslag som berör detta, säger hon.

Ny riksdagsledamot för Vänsterpartiet blev Birger Lahti. Det återstår att se om minoritetsfrågorna är i trygga händer i fortsättningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer