Foto: Cornelia Schauermann/SVT

Nytt språkcentrum väcker stort intresse

Uppdaterad
Publicerad

Institutet för språk och folkminnen har haft ett öppet samråd som rörde finska språkets ställning i det kommande språkcentret. I förhandlingen diskuterades bland annat vilken uppgift centret ska ha, och vilka de kommande arbetsuppgifterna ska vara.

Ett finkspråkigt språkcentrum planeras öppna i Uppsala under den kommande sommaren och hösten. Centret ska ge möjlighet för finsktalande att bevara och utveckla sin finska så att språket bevaras i Sverige.

Unga har en viktig roll

I samrådet övervägdes också vad det finska språkets kommande språkcentrum ska göra i framtiden. 

– En sak som lyftes fram i diskussionerna var de ungas deltagande. En företrädare för de unga skulle vara bra att få med i en kommande styrgrupp, säger Språkrådets Tarja Larsson.

Regeringen har begränsat språkcentrets finansiering till tre år, men grundarna av centret har som mål att söka vidare ekonomiskt stöd även efter att regeringens finansiella stöd upphör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.