Över 60.000 pass försvunna

Uppdaterad
Publicerad

Under fjolåret anmäldes över 60.000 svenska pass som försvunna. Polisen misstänker att en del av de här passen har hamnat i kriminella händer. Endast tyskar har visumfrihet till fler länder än svenskar och det här gör de svenska passen attraktiva. Med ett svenskt pass kan man ta sig in i de allra flesta länder.

Sverige införde nya passregler ifjol. De nya reglerna begränsar antalet pass och numera beviljas man högst tre pass under fem år.

– Orsaken till att lagen ändrades var att vi såg en ökning av antalet förlorade pass, säger kommissarie Lars Bjöhle.

Kommissarie Bjöhle är bekymrad över den nya trenden och ser det som en säkerhetsrisk.

– Det är oroväckande om det görs systematiskt för att smuggla in mänskor i landet, det är nog den största riskfaktorn.

Sverige på andra plats på EU:s lista över passfusk

Antalet svenska pass som anmälts försvunna har under de senaste åren ökat kraftigt. Enligt Frontex, EU:s gemensamma gräsnpolisorganisation, hamnar Sverige på andra plats på listan över de länder som har mest utbrett passfusk.

– Vi har ju runtom i världen ganska många rapporter om att folk stoppas med just svenska pass. Våra svenska pass är attraktiva, säger kommissarie Lars Bjöhle.

I Finland försvinner ca 10.000 pass per år

I Finland anmäls ca 10.000 pass som förvunna varje år. Det här är en sjättedel av Sveriges siffra. Till skillnad från Sverige så begränsar Finland inte antalet utfärdade pass, men passet kan återkallas om något verkar misstänksamt.

På Finlands ambassad i Stockholm utfärdas ca 4000 finska pass per år. Ambassadsekreteraren Anne Malinen-Williams bekräftar att det finns fall som granskas noggrannare.

– Om samma person tappat sitt pass flera gånger eller om det blivit stulet trots att inget annat blivit stulet, t.ex. plånbok eller andra dokument, så gör vi efterforskningar, säger Malinen-Williams.

Under de senaste fem åren har totalt drygt 300.000 svenska pass försvunnit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.