Kaunis Iron hoppas återföda Pajalas gruvindustri. Foto: SVT

Försiktigt hoppfullt när gruvan i Pajala nystartar – ”Konkursen var som en dödsdom”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten i Norrbotten sjunker och i Pajala byggs det en ny gruva. Men tilliten är låg då förra gruvan gick i konkurs.

I Norrbotten har arbetslösheten varit mycket högre än i övriga Sverige. Sedan 2010 har prognoserna varit positiva, men förbättringen har skett i en ojämn takt.

Nästa sommar öppnar gruvan Kaunis Iron i Pajala, som man hoppas ska sätta fart på ekonomin. Men minnena finns kvar från förra gruvan som gick i konkurs.

– Det tar nog tid innan man litar på den nya gruvan fullt ut. För när konkursen kom blev folk deprimerade. Det var som en ny dödsdom, säger Bengt Niska som är ordförande för Svenska Tornedalingars riksförbund.

”Bra med försiktighet”

Per-Erik Lindvall är styrelseledamot i Kaunis Iron, han förstår att det finns en viss skepticism i kommunen.

– Man möts av en måtta försiktighet när man vill återstarta, vilket är bra. Steg för steg har man sett att vi gör saker vi sagt att vi ska göra, så jag tror att förtroendet blir bra.

”Krävs mer”

Den förra gruvverksamheten gick omkull på grund av finansieringssvårigheter och fallande malmpriser. Till följd av konkursen förlorade tusentals aktieägare sina pengar och många blev arbetslösa.

Trots att arbetslösheten överlag är lägre idag säger Bengt Niska att det krävs mer för att stabilisera läget.

– Det är inte lika illa som det har varit. Kiruna håller på att flyttas. I Luleå är läget bra. Men i östra Norrbotten krävs, på ett eller annat sätt, en starkare dragkraft. 

”En annorlunda situation”

Kaunis Iron börja bryta järnmalm i början av juni, men just nu testar man utrustningen.

Bolaget har 30–40 anställda men man hoppas att samarbetet med olika entreprenörer skapar upp till 300–350 arbetsplatser.

– Det är en helt annan situation. Vi har en färdiginvesterad anläggning på skuldfri basis, säger Per-Erik Lindvall och fortsätter.

– Det blir en helt annan kalkyl för verksamheten. Priserna och finanserna är bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.