Nu kan passet förnyas elektroniskt

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en vecka tillbaka kan finska medborgare förnya sina pass på nätet. Nyheten att ansöka om pass elektroniskt gäller även finska medborgare i Sverige, och är något förmånligare än att göra det via polisstationen eller ambassaden.

Den nya tjänsten innebär att passet betalas via nätet och sedan hämtas i valfri R-kiosk.

– Förutsättningen är att det aktuella passet är högst sex år gammalt. Det vill säga att det redan finns en elektronisk namnunderskrift och ett fingeravtryck, säger biträdande polischef Jarmo Nykänen.

Var femte finländare söker pass elektroniskt

Att förnya passet via nätet är cirka 40 kronor billigare än att göra det på en polisstation. Trots det köades det flitigt hos polisen i Kuopio, Finland.

– Det är en nutida nätgrej, men jag föredrar att göra det på plats, säger lokalbon Kari Kaikkonen.

Även Auli Miettinen fanns på plats för att förnya sitt pass.

– På något sätt känns det säkrare att hämta passet personligen, fastän dagens dataskydd också är säkert.

– Det är ju jättebra, men en gamling som mig måste först lära sig att använda systemet, säger Katriina Karppinen.

Gäller även finländare i Sverige

Nyheten att ansöka om ett pass elektroniskt gäller även finska medborgare i Sverige, men en finsk banklegitimation och ett passfoto krävs. En utlandsbosatt kan ge fullmakt åt någon i Finland som kan hämta ut passet, eller komma överens med polisen om att passet postas till en mot avgift. Med förnyelsen vill polisen i Finland öka flexibiliteten gällande nya ansökningar. 

– Vårt mål är att alla ansökningsärenden görs elektroniskt mot slutet av 2016. Vi vill förbättra vår service gentemot kunden genom att erbjuda flexibel service som är oberoende av både tid och plats, säger Minna Gråsten från polisstyrelsen i Finland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer