Romernas situation diskuterades på Romska kulturdagar i Stockholm. Foto: SVT

Romer bemöts fientligt – trots stora insatser

Publicerad

På Romska kulturdagarna i Stockholm kom det fram att diskriminering mot romer är utspritt, framförallt i bemötanden på restauranger och affärer.

– Romer har blivit punktbevakade i affärer och butiker, de måste förskottsbetala när de är på en bensinmack. Vi vet att det finns mycket strukturell diskriminering när det gäller arbetsmarknaden och utbildningssektorn, trots att det har gjorts stora insatser, säger Annika Heikkinen som är verksamhetsutvecklare Antidiskrimineringsbyrån.

Romernas status började diskuteras redan på 50-talet och romernas minoritetsstatus erkändes för nästan 20 år sedan.

Men än idag, när man pratar om att förbättra romernas status i samhället, handlar diskussionen om grundläggande mänskliga rättigheter, säger Annika Heikkinen.

– Det finns stora mörkertal inom hälso- och sjukvård till exempel. Om man kollar ur ett perspektiv som behandlar de mänskliga rättigheterna, rättigheter som människor behöver för att  kunna leva ett gott liv, då finns det fortfarande problem med rätten till arbete, rätten till sjukvård, rätten till bostad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer