• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uddevalla i Uddevalla kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon hur Mariehamnsbor ser på Ålands särställning. Foto: SVT

Så tycker ålänningarna: ”Det finns en orsak till att vi är demilitariserade”

Uppdaterad
Publicerad

På Åland tror man att ögruppen förblir demilitariserad även om Finland går med i Nato. Enligt Ålands fredsinstitut är särställningen allmänt accepterad eftersom den har bidragit till områdets välstånd.

Ställningen av självstyrelsen och demilitariseringen har över tid fått en stark förankring i det åländska samhället, just för att de har lyckats, säger Sia Spiliopoulou Åkermark, direktör på Ålands fredsinstitut.

– Just för att Åland har inte blivit drabbad av enorm krigsförödelse efter 1921 och för att det åländska samhället är relativt välmående. Folk lever länge och det är vackert. Det finns en stolthet i att vara speciell.

Se i videon vad ålänningarna Johan Ehn, Kristoffer Mattsson, Yvonne och Martti Leinonen tycker om områdets särställning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer