Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer i videon om det förändrade färjeläget mellan Sverige och Finland. Foto: SVT

Så viktiga är Finlandsfärjorna om kriget kommer

Publicerad

Med tanke på dess geografiska läge liknar Finland på många sätt en ö, vilket skiljer sig från de svenska förhållandena. Finlandsfärjorna har en viktig roll i den finska beredskapen men på senare tid har färjeläget i Österjön förändrats drastiskt.

– Det finns ingen naturlig vägförbindelse till Finland vilket gör att vi har skapat tre färjebroar för att försäkra försörjningen. En mellan Sverige och Finland, en mellan Finland och Tyskland och en mellan Finland och Estland, säger Jukka Etelävuori, beredskapschef på finska Försörjningsberedskapscentralen.

Färjeförbindelsen mellan Sverige och Finland är inte lika viktig för Sverige som kan säkra sin försörjning via Danmark och Norge. Men hur har förändringarna i färjetrafiken mellan Sverige och Finland påverkat Finlands krisberedskap? Enligt Jukka Etelävuori har de nya fraktfärjorna mellan Sverige och Finland räddat situationen:

– Alla dessa nya nya fraktfärjor har gett Finland 3500 längdmeter mera fraktkapacitet dagligen. Även om det i nuläget fattas två finlandsfärjor med 2000 längdmeter fraktkapacitet så ligger vi fortfarande på plus i år, försäkrar Jukka Etelävuori.

Mer i videon om det förändrade färjeläget mellan Sverige och Finland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.