Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Sanna Marin (SDP) sade att regeringen faller om ett regeringsparti i framtiden inte håller sig till spelreglerna. Foto: Yle

Sanna Marins varning till Centern: ”Nästa gång faller regeringen”

Uppdaterad
Publicerad

I Finland kräver statsminister Sanna Marin rättning i leden sedan Centern röstade mot regeringens linje om naturskyddslagen.

– De övriga regeringspartierna ser den här gången mellan fingrarna, men det här var sista gången, konstaterade Sanna Marin i en presskonferens precis innan omröstningen.

Den senaste tiden har varit turbulent för den finska regeringen och de andra regeringspartierna har ställt sig frågande till om Centern vill sitta kvar i regeringen.

Konflikten grundar sig i frågan om regeringspartierna kan lita på varandra i beslutsfattandet. Först gällde det EU:s förordning om restaurering av naturen, sedan var det sametingslagen och nu alltså naturskyddslagen.

Enligt Centerns ordförande Annika Saarikko har Centern inte brutit mot spelreglerna då det handlar om sametingslagen, eftersom partiet hade röstat mot förslaget redan i regeringen, och Marin beslutade att ge ett oenigt förslag till riksdagen. Saarikko betonade att Centern har gått mot regeringen enbart i ett förslag, det vill säga naturskyddslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.