Timo Soini är med i den nya riksdagsgruppen som heter Nytt alternativ. Foto: TT

Sannfinländarna klyvs mitt itu

Uppdaterad
Publicerad

Sannfinländarna delas mitt itu efter helgens kontroversiella ledarval som utlöste regeringskris i Finland. 21 av Sannfinländarnas 37 ledamöter är med i den nya riksdagsgruppen, som tar namnet Uusi vaihtoehto – på svenska Nytt alternativ. Statsminister Juha Sipiläs visit hos president Sauli Niinistö för att upplösa regeringen är inställd, bekräftar Sipiläs stab enligt FNB.

Något nytt parti bildar de inte omedelbart, men gruppens ordförande  Simon Elo säger enligt nyhetsbyrån FNB att det kan bli så till nästa val.

Men hur med blir med det väntas förbli oklart åtminstone några timmar. I eftermiddag hade Finlands statsminister Juha Sipilä tänkt besöka president Sauli Niinistö, för att lämna in regeringens avskedsansökan. Nu blir det, enligt den nya gruppen, i stället nya regeringsförhandlingar mellan Centern, Samlingspartiet och Nytt alternativ.

Sipiläs beslut att upplösa regeringen var en reaktion på valet av Jussi Halla-aho till ny ledare för Samfinländarna. Halla-aho är så främlingsfientlig att de två andra partierna vägrar fortsätta samregera med hans parti.

Tidigare har liberala Svenska folkpartiet, liksom Kristdemokraterna, sagt sig vara öppna för diskussioner för att samregera med Centern och Samlingspartiet.

Unik kris

Om man inte lyckas hitta ett nytt regeringsunderlag väntar nyval. Finland har inte på senare tid, om någonsin, haft en sådan regeringskris som nu.

– Den risk som det innebar att ta in Sannfinländarna i regeringen förverkligades fullständigt i omröstningarna under veckoslutet. Under en eftermiddag förvandlades partiet till något helt annat, säger Markku Jokisipilä, chef för riksdagsforskningen vid universitetet i Åbo, till FNB, med hänvisning till att Jussi Halla-ahos anhängare i partiet tog ledningen.

Man får enligt Jokisipilä gå tillbaka till tiden före 1987 för att finna en liknande situation som den nu uppkomna. Nyval har senast hållits hösten 1975.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.