Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommissionen bjuder in till öppna möten för att höra dem som drabbades av den statliga assimilationspolitiken. Foto: SVT

Sanningskommissionen håller öppna möten på 11 orter

Uppdaterad
Publicerad

Vill träffa personer som förbjöds att tala sitt modersmål och föra vidare sin egen kultur.

I våras beslutade regeringen att tillsätta en sannings- och försoningskommission för tornedalingar, kväner och lantalaiset, vilket föregicks av kulturdepartementets utredning som visade att den kränkande behandlingen, diskrimineringen och de rasbiologiska mätningarna pågick fram till 1950-talet. Arbetet ska bidra till upprättelse och försoning.

Nu bjuder kommissionen in till öppna möten för att höra dem som drabbades av den statliga assimilationspolitiken. Kommissionen vill på olika orter träffa personer som t ex förbjöds att tala sitt modersmål och föra vidare sin egen kultur.

Se video där vi hör Sture Karlsson berätta om hans erfarenheter (fr Uutiset 2020-02-13) och sekreterare Stefan Aro uttrycka kommissionens önskan om att arbetet blir en gemensam process.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer