Skidveteraner träffades i spåret

Uppdaterad
Publicerad

Skidgiganterna möttes i svenska Jarhoinen som hedersgäster under ett mästerskapsjubileum.

Sveriges Thomas Wassberg har elva mästerskapsmedaljer och Finlands Juha Mieto nio stycken. I ett historiskt vinter-OS 1980 slog Wassberg Mieto med en ynka hundradels sekund för att vinna guldet.

I helgen träffades de återigen de i Jarhoinen, i Tornedalen, där de deltog som hedersgäster i samband med 20-års jubiléet av Meän hiihto; en skidtävling i Tornedalen.

Meän hiihto bär åkarna över gränsen

Mästerskapen de båda skidhjältarna inbjudits att fira, startar i Jarhoinen i Norrbotten för att ta åkarna över gränsen till Finland och sen tillbaka tilll Sverige för målgång i Jarhoinen i Tornedalen. Områdets egen son, skidåkaren Pertti Teurajärvi fanns också på plats för jubiléet.

Skidhjältarna har tävlat mycket uppe i Tornedalen

Wassberg och Mieto har tävlat flera gånger i Tornedalens påsklopp. Speciellt en tävling i Kiruna får de båda herrarna att skratta åt minnet:

– Vi åkte 30 km i Kiruna men det gick inte så bra. Åskådarna grillade korv så vi stannade för att äta lite. Kirunas 30 km gick åt skogen för oss båda men till slut tog vi oss i mål. Man får lov att ta idrotten med lite humor, skrattar Mieto.

De tre veteranerna på plats: Mieto, Wassberg och Teurajärvi från Tornedalen deltog också i samma lag i en stafett under jubiléet i Jarhoinen.

Däremot spelade inte resultatet någon större roll denna gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer