Visa alla (6)
Visa alla (6)

”Skolgården är ingen boplats – staden måste agera”

Publicerad

Nu reagerar Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet mot att EU-migranter använder Sverigefinska skolans gård på Kungsholmen som sovplats och toalett.

Med anledning av SVT Uutisets rapportering om att EU-migranter använder Sverigefinska skolans gård som sovplats och toalett skriver Liberalerna idag i ett pressmeddelande att svensk lag måste gälla och att ”staden, som ägare av den aktuella fastigheten, har ett tydligt ansvar att se till att skolgården är trygg”.

– Den aktuella skolans hyresvärd är staden genom bolaget SISAB. Staden har ett tydligt ansvar att inte bara inleda en ”dialog”, utan att också skyndsamt agera så att barn och lärare får en trygg skoldag, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

– Av rektors berättelse att döma så behövs som ett första steg tätare ronderingar nattetid. Barnens skolgård är till för dem och därför kan vi naturligtvis inte acceptera att andra människor förstör och skräpar ned, så att skolpersonal måste börja dagen med att städa upp efter andra, säger Edholm.

Från ord till handling

Också Kristdemokraternas gruppledare i Stockholms stad, Erik Slottner, kritiserar socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) med anledning av rapporterna om att hemlösa EU-migranter använder Sverigefinska skolans skolgård på Kungsholmen som sovplats och toalett.

– Det är fullständigt orimligt att man på skolor i Stockholm ska behöva börja dagen med att rensa skolgården från kläder, skräp, matrester och avföring. De här personerna har dessutom upprepade gånger ombetts att avlägsna sig från förskolor och skolor, så de vet mycket väl vad som gäller, men beteendet fortsätter. Då duger det inte att som borgarrådet Åsa Lindhagen säga att det är ”jätteviktigt att etablera kontakt med de här människorna”, säger Slottner.

– Den nuvarande situationen är förödande utifrån ett barnperspektiv. Det är deras skolmiljö det handlar om. Det är inte bara vi kristdemokrater, utan också många stockholmare som har tröttnat på den slapphänta attityd till den här frågan som den rödgrönrosa majoriteten visar upp. De dubbla signaler som vänsterstyret sänt ut om illegala bosättningar har varit förödande, menar Erik Slottner.

Svensk lag gäller i Sverige

Enligt Erik Slottner räcker det inte längre att ”etablera kontakt” med de som bor på skolgården.

– Vi måste gå från ord till handling. Svensk lag gäller i Sverige, den gäller för alla som vistas här och den säger att det är förbjudet att sova på allmänna platser. Trots det väljer polisen att se mellan fingrarna och bötfäller inte. Det är oacceptabelt. Vi kan aldrig acceptera olagliga bosättningar, än mindre att våra barns skolgårdar används som toaletter, avslutar Slottner.

EU-teamet på plats

Enligt Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholms stad, finns EU-teamet nu på plats. Även polisen har nu meddelat att extra bevakning av skolgården läggs in. Lindhagen är övertygad om att situationen går att lösa.

– Det är otroligt viktigt att vi skiljer på polisen och socialtjänstens uppdrag här. Polisen ska se till att lag och ordning följs och socialtjänsten arbetar med att ge stöd och hjälp till utsatta människor. Det ena utesluter inte det andra.

EU-teamet är ett uppsökarteam med socionomer med hög språkkompetens som arbetar särskilt med gruppen utsatta EU-medborgare. De informerar om härbärgen där det finns tomma platser och för en dialog om vilka övriga stödinsatser som staden ger. Stockholms stad har fördubblat antalet platser på härbärgen för utsatta EU-medborgare sedan maktskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer