Skolloven lockar finska turister till Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar höstloven för skolelever runt om i Europa. En tid som framförallt lockar finska turister till Stockholm.

Det är slutsålt på Tallink Silja och Viking line under höstlovstider. Trots att sommaren är den populäraste säsongen för kryssningsfartygen, lockar skolloven mer resenärer än vanligt, säger Johanna Boijer-Svahnström, kommunikationschef på Viking Line.

– Våra resor från Helsingfors och Åbo är totalbokade, och en stor anledning till det är höstlovsfirarna som vill komma och semestra i Sverige.

Några av de som kommit hit är Tiina och hennes son Noel Suokorte.

– Vi har vandrat runt och besökt historiska platser. Försökt bekanta oss med kulturen, säger Noel.

– Vi besöker sällan den här sidan av östersjön, men nu när Noel är i sjunde klass har vi många ämnen som berör Sverige. Så vi tog chansen att bekanta oss med Stockholm. Stockholm är välmående och vackert. Det är verkligen vackert, säger Tiina.

Svag krona lockar

En av anledningarna till att finländarna söker sig till Sverige just nu är den svenska kronans svaga kurs gentemot euron. Något som finska resenärer har märkt, tror Boijer-Svahnström.

– Vi märkte inte det i somras men nu när det har skrivits om det så märks det en skillnad på hur många som åker.

Esa Kauppi har åkt till Stockholm från Tavastehus. Men för honom var den svaga valutan inte avgörande.

– Visst har jag hört om att kronan är svag, men det påverkade inte mitt beslut. Jag har inte kommit hit för att shoppa utan för att bekanta mig med staden och se hur det är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer