Finlands statsminister Juha Sipilä säger att regeringen är handlingskraftig. Foto: TT

Statsminister Sipilä: Regeringen sitter kvar

Det finns ingen orsak till förtida riksdagsval i Finland trots att regeringskoalitionen har ändrats, säger statsminister Juha Sipilä.

Statsministern Juha Sipilä har gett den finska regeringen ett meddelande om den förändrade parlamentariska basen för regeringen. Enligt honom är regeringen handlingskraftig och de medverkande partiernas värderingar är inte till salu.

Sipilä tillbakavisade kraven på att den sittande regeringen borde avgå. Att ordna förtida val är enligt honom endast nödvändigt i väldigt exceptionella situationer.

– Förra veckan skedde en förändring i regeringens parlamentariska bas. Men förändringen har inte inverkningar på regeringens sammansättning, samma medlemmar fortsätter.

Socialdemokraternas gruppordförande Antti Lindtman säger att Sipilä trampade på riksdagen med sina beslut förra veckan. Enligt honom motsvarar sättet hur regeringen sammanställdes inte verksamhetsprinciperna för en öppen folkstyrd demokrati. Därför föreslår han misstroendevotum för regeringen.

Riksdagen röstar om statsrådets meddelande på tisdag.

20 juni 2017: Finska regeringen fick riksdagens förtroende. Rösterna föll 104 för och 85 mot.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer