Stressen i vården påverkar patienterna – anmälningarna ökar i Finland

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige överväger nästan var tredje yngre läkare en annan yrkesbana på grund av stressen i vården. Situationen är ohållbar, anser psykolog Minna Forsell.

I Finland ökar anmälningar om läkare som beter sig oproffsigt och t ex skäller på patienter, vilket läkarförbundet anser har sin bakgrund i ökad stress på arbetsplatser, rapporterade finska Yle. Psykolog Minna Forsell, som tagit upp vårdpersonalens stress här i svensk media, är orolig över utvecklingen.

– Om man skriker på patienter, då är man nog mycket stressad. Man ställer kanske höga krav på sig själv, att man ska orka, få saker och ting gjort. Och när resurserna ej räcker till, och man inte orkar, blir man arg på sig själv och tar ut det på patienterna.

Mötet blir lidande

Att patienterna påverkas av läkarstress är uppmärksammat även på Sveriges Läkarförbund.

– Många [patienter] säger att de tycker synd om personalen, att man ser hur personalen springer i korridorerna. Mötet mellan patient och läkare i primärvården blir sämre, och kontinuitet är svårt att bygga upp, säger förste vice ordförande Karin Båtelson.

Båtelson säger att man kanske till och med drar sig som patient för att söka sig till vården på grund av detta, att man inte ligger på, för att man vet om stressen och köerna.

I Sverige anger nästan var tredje yngre läkare att de överväger att ändra yrkesbana om stressen inte minskar. Detta framkommer i en enkät som SYLF, Sveriges Yngre Läkares Förening, gjorde i våras.

Något som på kort sikt skulle underlätta situationen vore enligt Sveriges Läkarförbund en högre kompetens i ledning, samt att minska på byrokratin i det dagliga arbetet. På längre sikt är fortbildning av stor vikt, att man som läkare får stöd i att utvecklas inom yrket – möjlighet att t ex forska skulle kunna locka och hålla kvar nya talanger i yrket.

Stress påverkar relationer

Oavsett bransch är långvarig stress på jobbet aldrig ett problem som stannar hos individen. Enligt Forsell måste man komma ihåg alla som stressen påverkar – från patient till läkarens egna kompisar, och våga se konsekvenserna.

– Om någon mår dåligt på jobbet, mår man kanske dåligt hemma. Stressen kan påverka barnen, maken eller makan, kompisarna... Jag tycker att ingen har råd att inte ta hand om sig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.