Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Två resenärer ombord på ett tåg. Foto: ©2021 Sami Kuokkanen Aamu Film Company

Succé för finska regissörens internationella film i Cannes

Uppdaterad
Publicerad

Filmen som baseras på Rosa Liksoms prisade bok Kupé nr 6 från 2011 tilldelades Grand Prix.

Seidi Haarla ja Juri Borisov (se bild) spelar de två resenärerna som möts ombord på ett tåg. Mycket i berättelsen känns igen från boken Kupé nr 6, en klassiker skriven av Rosa Liksom, men enligt regissören Juho Kuosmanen rör det sig inte om en filmatisering av verket från 2011.

Den stora dagstidningen i Finland, Helsingin Sanomat, skojade till det i rubriken och skrev att filmen ”gjorde en Kaurismäki” när den kammade hem Grand Prix i Cannes. Den första finska regissören som tog emot Grand Prix var nämligen Aki Kaurismäki. Filmen hette Mannen utan minne, och året var 2002. Nu hoppas Juho Kuosmanen med flera att den nya utmärkelsen ger hela finska filmen en push internationellt.

I Finland har filmen premiär på bio på hösten, och internationellt sprids den t ex i USA. I Sverige kommer filmen att visas efter årsskiftet av Folkets Bio.

Se video ovan där både regissör Juho Kuosmanen och verksamhetsledaren från Folkets Bio Katrina Mathsson kommenterar succén.

Författaren Rosa Liksom tilldelades det prestigefyllda Finlandiapriset år 2011 för verket Kupé nr 6.

Boken handlar om en tågresa när en ung kvinna delar kupé med en vodkapimplande buse. Mer om berättelsen i boken kan man läsa på förlagets hemsida.

På finska heter boken Hytti nro 6, och man hittar boken på originalspråket även i svenska bibliotek.

Finska författaren Rosa Liksom har bott och är känd i flera länder. År 2020 tog hon emot Svenska Akademiens nordiska pris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer