Rikstäckande TV Finland-sändningar?

Publicerad

Sverigefinska Riksförbundet, SFRF, har fått förlängt tillstånd för TV Finland till år 2020 och nu vill förbundet att sändningarna ska kunna ses i hela Sverige.

Yle gjorde rejäla nedskärningar i TV Finlands aktualitets- och nyhetsutbud i Sverige i början av året. Enligt Yle kan internet ersätta tv-sändningarna, men i Sverige ser en stor del av tittarna programmen på tv. Det minskade utbudet och eftersändningar av aktualitetsprogram väcker förvåning.

– Aktualitetsprogram sänds en dag senare än i Finland, vilket är en märklig situation. Ligger Finland en dag efter i förhållande till världens nyhetsutbud?, undrar SFRF:s ombudsman Raija Kärkkäinen Eriksson.

SFRF har fått förlängt tillstånd till år 2020 och vill påverka Yle att förändra utbud och sändningstider i enlighet med sverigefinländarnas önskemål. Förbundet vill också att TV Finland ska kunna ses i hela Sverige.

– Vi har anklagats för diskriminering eftersom de fria marksändningarna bara kan ses i vissa områden. Det vore enklast om samma villkor gällde i hela landet, då skulle ingen kunna säga att sverigefinländare diskrimineras.

Men en utvidgning kan inte utlovas ännu.

– I år vet vi bara att en sådan möjlighet finns. Det är en lång process som kräver förhandlingar om tekniska lösningar, upphovsrättsliga frågor och finansiering. Vi har vänt oss till riksdagen och hoppas få stöd där. Det är politikerna som bestämmer över offentlig finansiering, avslutar Kärkkäinen Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer