Foto: TT

Sverigefinländska testamenten når sällan anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

Få sverigefinländare skriver testamente. Det leder till att arvskiftet blir krångligt om man har anhöriga och egendom i både Sverige och Finland.

Det som lämnats kvar efter personer utan anhöriga som inte skrivit testamente hamnar i Sverige hos Allmänna Arvsfonden, som i sin tur delar ut pengar till ideella föreningar och organisationer.

I Finland är staten förmånstagare, men allt fler testamenterar sin egendom till välgörenhet, säger WWF Finlands huvudsekreterare Liisa Rohweder.

– 5 procent av våra årliga intäkter är från privatpersoner. Jag tror att det ur de här människornas synpunkt är mer värdefullt att arvet går till en verksamhet som delar deras värderingar.

En prioriterad grupp

Det är relativt få sverigefinländare som skriver testamente. Något som gör juristen Paula Lento konfunderad.

– Det här är en grupp som borde skriva testamente, eftersom det ofta finns släkt och egendom i båda länder, men med olika lagstiftning man måste följa.

– Vad beror det på att så få skriver testamente?

– Det kan vara ganska svåra saker man måste ta ställning till. Vem arvet ska gå till och så vidare.

Inte heller har den allt vanligare trenden i Finland, att testamentera sin egendom till allmännyttiga ändamål, fått fäste bland sverigefinländare, säger Paula Lento.

– I Sverige är det vanligt att testamentera till forskningsstiftelser, men inte till till exempel Djurskyddsföreningen som ligger mig varmt om hjärtat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.