Sverigefinska bok och kulturmässan. Foto: SVT

”Sverigefinska författare bekostar sina böcker själva”

Publicerad

I Sverige finns fortfarande några små förlag som ger ut böcker på finska. Men många sverigefinska författare får bekosta utgivningen av sina böcker själva.

På Sverigefinska bok och kulturmässan som anordnades på Finlandsinstitutet i helgen var det ett späckat program. Författarintervjuer, teater, musik, konstutställningar och program för barn och ungdomar.

Maarit Turtiainen som är ordförande för en av arrangörerna, Kulttuuri.se, säger att det var ett förvånansvärt lyckat år.

– Vi slog nytt publikrekord, vilket var en överraskning för oss. Vi brukar ha cirka 500 besökare, och ifjol hade vi 650. Men då var Kjell Westö här så vi visste att han skulle dra folk, säger Maarit och fortsätter.

– Men sen plötsligt i år fick vi 702 besökare. Av dem var 40 unga och 60 barn, vilket visar att mässan varit lyckad för många generationer.

Börda för författarna

I Sverige finns fortfarande några små förlag som ger ut böcker på finska. Men många sverigefinska författare får bekosta utgivningen av sina böcker själva.

Det är en stor arbetsbörde för författaren, menar Turtiainen.

– Man vet inte hur man ska göra. Varifrån ska man få stöd? Vem trycker billigast? Vem korrigeringsläser? Vem gör pärmen så att den väcker intresse? Sen kommer frågan om marknadsföring, var hittar man läsarna?

”Information måste samlas ihop”

Enligt Turtianen skulle det behövas en kontaktperson som kunde ge råd och hjälp till sverigefinska författare. Men i det förändrade medielandskapet finns nya kanaler för bokutgivning.

Om författaren får rätt sorts stöd kan framtiden vara ljus även för sverigefinsk litteratur, tror Turtiainen.

– Det är en fråga om hur man ser på litteraturens framtid. Många som varit på de stora förlagens ”lönerullar i Finland har fått gå eftersom man skurit ner så mycket på utgivningen.

– Å andra sidan är världen en annan idag. Man har möjlighet att skriva en bok och ladda upp den på nätet för alla att läsa. Man kan nå hela världen, finnar i USA, finnar i Australien och så vidare. Men jag anser att informationen borde samlas ihop på en plats. Det har efterfrågats att på nästa mässa erbjuder ett paket med råd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.