Sverigefinska organisationer positiva till förslag i statlig utredning

Uppdaterad
Publicerad

Nationell uppföljning och samordning av sverigefinska frågor kan flyttas till ny myndighet med utökade resurser

Som vi tidigare har berättat så har ärenden avseende det finska språket och sverigefinnarna hanterats hos Länsstyrelsen i Stockholms län, som en uppföljande och samordnande myndighet på nationell nivå.

Men nu står det i en ny statlig utredning att samordnings- och uppföljningsuppdraget behöver förtydligas, och mer resurser tillskjutas. Därför föreslår man att uppföljning och samordning ska flyttas från Länsstyrelsen i Stockholms län till Institutet för språk och folkminnen, Isof.

Synergier i sikte

Ingrid Johansson Lind, särskild utredare i den statliga utredningen, säger att hon hoppas att flytten gör det möjligt att lägga in en högre växel i minoritetsarbetet, när Isof får uppdraget. En konkret önskan i förslaget är att öka antalet tjänstemän som arbetar med minoritetsfrågor, från fem till tolv personer.

Utvecklingsledare Marjaana Lehmonen Nilsson, som till vardags arbetar med minoritetsfrågor i Huddinge, säger till Uutiset att det vore en ansenlig resursutökning. Hon ser även positivt på förslaget att Isof tar vid:

– Där finns redan ett stort kunnande som man kan använda sig av i detta sammanhang.

Länsstyrelsen har fått mycket kritik

Även Sverigefinländarnas delegation ser möjligheter i det nya förslaget.

– Det var givetvis roligt att utredningen äntligen blev klar. Sverigefinländarnas delegation och andra sverigefinska organisationer har kritiserat Länsstyrelsens sätt att sköta minoritetsfrågorna, säger Sinikka Lindquist från Sverigefinländarnas delegation.

Hon uttrycker i Uutisets intervju en förhoppning om att utredningens förslag leder till ett mer aktivt minoritetsarbete med högre kompetens inom områden som till exempel analytisk utredningskompetens samt språklig och kulturell kompetens.

– Det har saknats på Länsstyrelsen. Och även juridisk kompetens är viktigt, fortsätter Lindquist.

”Kommunerna behöver skärpa sig”

Sverigefinska ungdomsförbundet har även de bekantat sig med förslagen.

– I utredningen framgår tydligt vad som ej fungerat hittills, säger ordförande Jessica Preiman, och berättar att de är nöjda med förslaget att Isof tar vid efter Länsstyrelsen.

– Men regeringen måste garantera utökade resurser, så att Isof sedan kan göra ett bra jobb, betonar Preiman.

Hon önskar att förändringen leder till att enskilda kommuner rycker upp sig och börjar följa minoritetslagen med allt vad det innebär. Samma önskan uttrycks av andra:

– Hur vi själva agerar [som minoritet] har en avgörande betydelse. Men visst är det i längden riktigt pinsamt om kommunerna inte följer gällande lag, avslutar Marjaana Lehmonen Nilsson.

Se video ovan där Sverigefinska ungdomsförbundets ordförande Jessica Preiman kommenterar utredning och förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.