Venla Odenbalk har höga förhoppningar för sverigefinska ungdomstidningen Äänet. Foto: Anna Starckman / SVT

Sverigefinska ungdomar får en ny tidning

Uppdaterad
Publicerad

Den första sverigefinska tidningen för unga som heter Äänet, eller röster på svenska, utkommer på lördag. Tidningen ska också nå ut till dem som inte kan finska.

– Det är en tidning från unga sverigefinnar till unga sverigefinnar.

Venla Odenbalk som är verksamhetskoordinator på Sverigefinska ungdomsförbundet, säger att idén till tidningen föddes ur lusten att hitta fler sverigefinska ungdomar runtom i landet.

Tidningen ska bli ett forum dit unga kan skicka texter, idéer eller påtala missförhållanden.

– Det ska finnas artiklar om kultur och minoritetspolitik, reportage och allt möjligt. Tidningen är tvåspråkig, på både svenska och finska. Vissa texter översätter vi, andra är på blanspråk.

Förenklar identitetssökandet

Venla Odenbalk tror att tidningens största uppgift är att ge unga identitetssökare en liten knuff.

– Som ung sverigefinne idag måste man välja mellan finsk och svensk kultur. Vi vet att det behövs ställen där man kan öva upp sin finska, säger Venla och fortsätter.

– Det finns många unga sverigefinnar som tycker att det är skrämmande att delta i föreningsverksamhet där man oftast bara pratar finska. Det här är ett kul sätt att komma igång med finskan.

Behövs pengar

Tidningen kommer ut fyra gånger per år, till en början av ekonomiska skäl bara på nätet, men man hoppas hitta finansiering för att trycka tidningen.

– Jag hopppas att tidningen växer så att alla i Sverige känner till den och tycker att de kan skicka nåt till oss. Sen hoppas vi att förbundet som publicerar tidningen får mer pengar för ändamålet.

– Vi får understöd ekonomiskt, men det räcker inte så långt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.