Tomas Ries: covid är en banal pandemi

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett dussintal stora hot att räkna med. En global pandemi är bara ett i mängden, enligt experter inom hotanalys.

Vi som sysslar med hotanalys har de senaste 25 åren sagt att de kanske kommer, säger Tomas Ries om de olika hoten som kan drabba Sverige och omvärlden.

– Problemet är att ingen kan säga när de kommer och hur de kommer att se ut. Det kan vara ganska banalt som covid-19 eller så kan det vara extremt.

Då det inte går att specificera hoten är det förstås omöjligt för beslutsfattarna att förbereda sig på kostnaderna, säger Tomas Ries, docent i strategi och säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan.

Det kan låta grymt att kalla covid-19 som globalt dödat miljoner människor för en banal pandemi. Ett luftburet virus med 30 procents dödlighet hade gett upphov till total panik. Något som enligt Tomas Ries skulle ha inneburit helt stängda gränser och i Sverige hade maten tagit slut inom några dagar. En sådan pandemi gäller att räkna med, men också några andra hotbilder.

– Vi ska förbereda oss för en pandemi som är mycket smittsammare och mera dödlig än covid-19. Eller att datasystemen kraschar totalt. Ett hot som blivit allt mer närvarande är den globala ekologiska katastrofen, den djupaste katastrofen som vi går mot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.