Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kerstin Salomonsson står fast vid sin anmälan: ”Jag kan inte låta bli när jag anklagas för saker som inte har hänt.” Foto: Mikael Fritzon/TT och SVT

Tornedalingarnas riksförbund fortfarande i blåsväder – styrelseledamöter polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen i Svenska Tornedalingarnas Riksförbund, STR-T, röstades bort i ett dramatiskt årsmöte i april. Efteråt har både den nya och gamla styrelsen riktat hård kritik mot varandra. Nu har före detta ordförande Kerstin Salomonsson polisanmält två ledamöter i den nya styrelsen.

– Ett tecken på att man vill förstöra, ha sönder och splittra förbundet, säger Eva Kvist, ordförande i STR-T.

Polisen i Region Nord bekräftar för SVT Uutiset att en förundersökning har inletts i fallet och att det har inkommit flera brottsanmälningar om samma händelse.

SVT Uutiset har fått en kopia av en polisanmälan som gjorts av Kerstin Salomonsson i början av juli. Den påstådda gärningen har i anmälan benämnts som ofredande, ett brott som vid fällande dom ofta leder till böter.

I anmälan påstås det att de två anmälda ledamöterna har stört Salomonssons frid genom offentliga uttalanden. Uttalanden har framförts i media, förbundets hemsida och på sociala medier. I uttalanden har olika anklagelser riktats mot den gamla styrelsen. Salomonsson har inte namngetts i uttalanden.

Ville förklara vad som har hänt

Enligt Eva Kvist, nuvarande ordförande i STR-T, gjordes uttalanden då många hade frågor kring vad som hade hänt innan och under årsmötet.

– Före detta ordförande, och några andra som har fått lämna styrelsen, har spridit information som inte stämmer i media. Då har vi fattat beslutet att på ett sakligt sätt förklara vad som har hänt.

Kerstin Salomonsson, före detta ordförande, menar att uppgifterna och anklagelserna i uttalanden inte stämmer. Hon valde att polisanmäla, när STR-T enligt henne vägrade att motivera anklagelserna.

Enligt Eva Kvist har den nya styrelsen försökt att få till möten med den gamla styrelsen, men att de inte har fått någon respons. Detta beror på att den nya styrelsen har valt fel sätt att gå tillväga, menar Salomonsson.

– Det var helt fel gjort, att först anklaga och sedan fråga “vad tycker ni”. Man skulle ha frågat först. 

”Man vill splittra förbundet”

Eva Kvist vill inte kommentera hur STR-T kommer att gå vidare med ärendet, men hon säger att hon anser att polisanmälan är ogrundad. 

– Det är inte så överraskande att anmälan kommer nu, några dagar innan vår 40-årsdag och Tornedalingarnas flaggdag. Det är ett tecken på att man vill förstöra, ha sönder och splittra förbundet.

Salomonsson tycker att är det är beklagligt att hennes polisanmälan kan få negativa påföljder, men hon står fast vid sitt beslut.

– Visst, det här kommer antagligen att leda till någon slags splittring. Men jag kan inte låta bli när jag anklagas för saker som inte har hänt. Och om jag har gjort något, så får ni säga det då.

Uppdatering 15/7: Ordet inlägg har bytts ut mot ordet uttalande och detaljerade uppgifter om den nya styrelsens uttalanden har tagits bort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer