Hör Fredrik Lundström, IT-chef vid Tullverket i Luleå, berätta hur Storbritanniens utträde ur EU påverkar myndighetens arbete. Foto: SVT

Tullverkets IT-avdelning redo för Brexit

Publicerad

När britterna lämnar EU kommer importen och exporten med dem att omfattas av olika tullavgifter och moms, till skillnad från EU-länderna, där ju handeln är fri. En viktig aktör för att detta ska fungera i praktiken är Tullverkets IT-avdelning i Luleå. 

Sedan våren 2018 har ett 20 tal medarbetare varit involverade i att tillsammans med andra EU länder säkerställa att tullhanteringssystemet fungerar, med de ändringar för eventuella tullavgifter och skatter, som gäller vid utträdet. I samarbete med de övriga EU-länderna testas systemen för att klara antingen en hård Brexit eller ett med avtal.

Utgångspunkten är att samtliga länder ska hantera Storbritannien som ett icke-EU land direkt i samband med utträdet. 

Fredrik Lundström är IT-chef och säger att i första hand är det ett avtalslöst Brexit som man förbereder sig för. Eftersom Storbritannien är en av Sveriges största handelspartners, väntas ärendehanteringen öka med cirka 20 procent.

Tullverkets IT-avdelning i Luleå:

Visa

Tullverkets IT avdelning har funnits i Luleå sedan 1989.

Det är en av norra Sveriges största IT arbetsgivare med cirka 200 anställda.

Under åren har man successivt arbetat med att digitalisera det svenska tullhanteringssystemet i syfte att förenkla tullhanteringen för att skapa en konkurrenskraftig marknad.

Verket utvecklar också stöd för underrättelse, analys och brottsutredningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer