Finska underbarnet – från krogen till orkestern

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgsorkesterns 32-åriga chefsdirigent har hela världens ögon på sig. Men Santtu-Matias Rouvali kan fortfarande sakna tiden som lokal rocktrummis i Finland.

Orkestern är på sin första turné med sin nya chefsdirigent. De har redan spelat i Vara, Oslo och Stockholm, och Santtu-Matias Rouvali erkänner att Göteborgsorkestern är något alldeles extra.

– Huvudstaden har sin orkester, och så finns andra stadens orkester. Jag brukar säga att staden är tvåa, men orkestern är etta.

Spelat på krogar

Under hans hittills 32 år långa liv har han hunnit dirigera orkestrar världen över. En resa som började tillsammans med föräldrarna hemma i Finland. Båda föräldrarna spelade i symfoniorkestern i Lahti, och som barn fick han följa med på repetitioner och se hur allt gick till. Tidigt fastnade han för slagverk.

– Jag kan sakna de tiderna när man var trummis i jazz och rockband och spelade på krogar med vännerna. Det är den bästa utbildningen jag kunde få, då man använder samma sorts koordination när man dirigerar.

Omgivningen viktig

Han dirigerar aktivt i Tammerfors, London och nu även i Göteborg. I en bransch som är väldigt traditionsbunden har Santtu-Matias märkt att omgivningen är viktigast.

– I Tammerfors litar de på dirigenten fullständigt. Det jag säger är lag. I Sverige finns en äldre mer konservativ kultur inom orkestern. Atmosfären och omgivningen är grunden som får allt att fungera, var man än är.

”Leder finnen spelar svensken”

Under Göterborgsorkesterns turné står Strauss, Beethoven och Sibelius på repertoaren.

Santtu-Matias Rouvali tycker att det som finsk dirigent är helt naturligt att dirigera en svensk orkester.

– Vi spelar Sibelius första symfoni. Göteborgsorkestern har fått Sibelius med modersmjölken, och det har jag med, säger Rouvali och fortsätter.

– Det är spännande när vi två möts, och jag brukar säga att svensken spelar när finnen leder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.