Utbildningsminister: ”Hoppas att den här rapporten blir en ögonöppnare”

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen pekar på brister i hur skolor informerar om rätt till undervisning i minoritetsspråk

I SVT Uutisets sändningar har vi rapporterat om barnens rätt till undervisning i minoritetsspråk i olika åldrar. Skolinspektionen har nu i sin rapport pekat på kunskapsbrist i skolorna just i denna fråga: Barn och deras föräldrar eller vårdnadshavare får inte tillräckligt med information om de rättigheter som eleverna har när de vill utvecklas i sitt minoritetsspråk.

Europarådet har under flera år skrivit i sina rapporter att minoritetsspråkens rättigheter i Sverige inte förverkligas på det sätt lagen kräver. Kritiken har riktats särskilt mot undervisningen i minoritetsspråk. Nu återstår att se om Skolinspektionens nya rapport leder till förbättringar på praktisk nivå.

Skolorna känner inte alltid till reglerna

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger till SVT Uutiset att hon hoppas att rapporten öppnar ögon i skolvärlden:

– Man måste ju känna till det som står i skollagen, och föräldrarna har rätt till information. Men jag hoppas att den här rapporten ska bli en ögonöppnare. Skolinspektionens rapporter blir lästa ute i skolans värld. Och det här kan faktiskt, hur konstigt det än låter, bli ett sätt att stärka kunskapen om de här viktiga frågorna.

Skolinspektionen har olika verktyg att ta till om en skola bryter mot skollagen.

– Skolinspektionen kan göra förelägganden, de kan lägga viten på skolor. Och de kan i värsta fall dra in tillståndet att driva skola. Det bästa är ju om skolorna följer lagen från början, så att Skolinspektionen inte behöver lägga förelägganden, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Läs mer

För mer information och bakgrund se inslagen om Skolinspektionens rapport den 31 januari 2020 samt professor Jarmo Lainios kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.