I år har utlandsfinnar möjlighet att brevrösta för första gången i ett riksdagsval Foto: SVT

Utlandsfinnar kan brevrösta för första gången

Publicerad

Inför det kommande riksdagsvalet i Finland, ges nu möjligheten till finländare bosatt i till exempel Sverige, att brevrösta vid sidan om att förtidsrösta.

Det är första gången som finländare bosatta utanför landet, kan delta i riksdagsvalet genom att skicka in sin röst via brev. För detta krävs att man är finsk medborgare med en permanent folkbokföring på en adress utomlands.

Ökar möjligheterna att rösta från utlandet

I nuläget kan alltså finska medborgare välja mellan att förtidsrösta i en vallokal, till exempel på finska ambassaden i Stockholm eller att brevrösta. Konsul Anne Malinen Williams säger att brevröstningen införts som ett alternativ till finländare som vill rösta men bor i till exempel Sverige.

Medborgaren måste själv beställa rösmaterialet från justitieministeriets hemsida i Finland. Det kräver ett visst engagemang från väljarens sida att först beställa materialet och sen skicka rösten tillbaka till Finland, bevittnad av två personer.

Få fler att rösta

Det nya sättet prövas för första gången för att se om det kan bidra till att fler utlandsfinnar röstar i det finska riksdagsvalet. Många grupper kan motta alternativet med brevrösten på ett positivt sätt, tror Anne Malinen Williams; för att de slipper bege sig till en vallokal på själva valdagen den 14 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer