Våldet på färjorna ska stoppas

Uppdaterad
Publicerad
Under åren har färjorna mellan Sverige och Finland fått skarp kritik då våldtäkter och andra former av våld förekommit ombord. Därför har Viking Line bildat en arbetsgrupp för att förbättra säkerheten på båtarna.

Det var förra året som arbetsgruppen inrättades för att hitta lösningar på otryggheten ombord på färjorna. Redan nu ser Viking Lines informationschef Eleonora Hansi förändringar som ska ha en lugnande effekt på passagerarna.

– Tidigare har man bara behövt ha med sig ID-kort i fall att någon efterfrågar det. Nu tittar vi på det och har du inte med dig det till terminalen så kommer du inte ombord, säger Eleonora Hansi och fortsätter.

– Våra vakter går numera kontinuerligt i hyttkorridorerna under vissa timmar för att se att läget är under kontroll.

Renhet förebyggande

Magnus Lindgren från stiftelsen Tryggare Sverige ingår i arbetsgruppen. Som föredetta polis anser han att rederiets initiativ att förebygga våld är viktigt.

Under arbetet med trygghetsfrågor gjorde gruppen säkerhetskontroller på färjorna.

– Man har en medveten strategi att förhindra brott och ordningsstörningar genom att hela tiden gå och plocka glas och skräp. Är det en miljö som är skräpig så kan det leda till en uppfattning till att ingen bryr sig om platsen och att ingen bestämmer, säger Magnus och fortsätter.

– Det är bra att man har synliga värdar och ordningsvakter, det hjälper också.

Olika människor behövs

Magnus Lindgren har ett tydligt budskap till rederierna om hur tryggheten ombord kan öka. Något som gäller samhället i stort.

– Vad påverkar tryggheten? Jo, har man en mix av funktioner, en mix av människor, finns en god social kontroll. Så fort en grupp dominerar en plats är det negativt, tror Magnus Lindgren.

– Om det är kvinnliga pensionärer som sjunger karaoke är det inte bra, men det är mer allvarligt om det är unga män som skränar och skriker. Det är viktigt att ha olika aktiviteter för att attrahera olika människor ombord på båtarna.

Bredare diskussion

Lindgren önskar att samhällets olika sektorer lägger större vikt vid säkerhetsfrågorna.

– Det behövs fler initiativ som det här. Brott i allmänhet och sexualbrott i synnerhet förekommer överallt i samhället, men ska man vara extra uppmärksam så förekommer det mer i restaurang och hotellvärlden. Så det måste bli en större diskussion i allmänhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer