Sedan år 2014 har sverigefinnarna en egen flagga. Foto: SVT

Fler än 725 000 svenskar har finsk anknytning

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 470 000 människor i Sverige förstår de nationella minoritetsspråken finska och/eller meänkieli, och över 725 000 i Sverige har finsk anknytning.

Nästan en halv miljon svenskar förstår lite eller mycket finska och/eller meänkieli, varav båda är nationella minoritetsspråk. Fler än 725 000 personer i Sverige har finsk anknytning (källa SCB, 2019).

En stor grupp

Om man tänker på gruppen sverigefinländare, är det en stor grupp. Till den räknas alla som är födda i Finland eller vars föräldrar, alternativt mor- eller farförälder, kommer från Finland. Till gruppen räknas även svenskspråkiga finländare som flyttat till Sverige – det vill säga finlandssvenskar. I årsskiftet 2016-2017 utgjorde sverigefinländarna ca 7,2 procent av Sveriges befolkning, enligt statistik som dåvarande SR Sisuradio beställde från statistikcentralen.

Sverigefinnarnas dag firas den 24 februari

Sverigefinnarnas dag firas den 24e februari. Det är den finska folklivsforskaren Carl-Axel Gottlunds födelsedag (1796-1875). Carl-Axel Gottlund gjorde forskningsresor bland annat i Värmlands finnskogar och hans födelsedag ansågs därför vara ett bra datum för Sverigefinnarnas nationaldag.

År 2012 beslutade Svenska Akademien också att den 24 februari ska anges som Sverigefinnarnas dag i Akademialmanackan. Och sedan år 2014 har sverigefinnarna en egen flagga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.