Vasabördiga Malin Påhls en av framtidens 99 mäktigaste

Publicerad

Framtidens 99 mäktigaste svenskar består av unga opinionsbildare mellan 18 och 35 år från näringslivet, partier och organisationer, fackliga organisationer, akademi och media. Vasabördiga Malin Påhls blev både överraskad och glad över att se sitt eget namn med på den prestigefyllda listan.

Malin Påhls valdes till ordförande för Saco studentråd i november 2016. Genom uppdraget representerar Påhls de 100 000 studenter som är medlemmar i Sacoförbunden.

28-åriga Påhls ser nyfiket på framtiden och hoppas få jobba med nordiska frågor.

– Jag blev väldigt överraskad och glad över att se mitt namn på listan, många av mina egna förebilder finns ju med på samma lista. Och jag blir ju själv också nyfiken på vad jag ska hitta på i framtiden. Jag är tacksam för den plattform jag fått i SACO och den fackliga sfären, men var jag befinner mig i framtiden är svårt att säga.

– Det är nyfikenheten som drivit mig framåt, lusten att hela tiden få lära mig mer, och just utbildningsfrågor och arbetsmarknadsfrågor i synnerhet. Jag är också intresserad av de nordiska likheterna och olikheterna i olika frågor, så kanske jag i framtiden kommer att jobba med det, fortsätter Påhls.

Gina Dirawi, Ebba Busch Thor, Gustav Fridolin och Zara Larsson

Framtidens 99 mäktigaste utses efter en öppen nomineringsprocess, genom en avvägning av formell och informell makt, vilka positioner deras företrädare har, samt genomslag i traditionella och sociala medier. Man lyfter även nytänkande och nyskapande personligheter.

Med på listan finns bland annat namn som Carolina Neuraht, Gina Dirawi, Annie Lööf, Ebba Busch Thor, Gustav Fridolin och Zara Larsson.

Foto: SVT

”Länderna borde samarbeta mera”

I sin roll som ordförande för SACO studentråd har Malin Påhls hunnit reflektera över skillnaderna mellan den finska och den svenska antagningsprocessen till universiteten. I Sverige har man av tradition lagt stor vikt vid betygen, medan man i Finland låtit inträdesproven väga tyngst.

– Just nu har man gjort en statlig utredning där man sett över antagningsprocessen till universiteten i Sverige. Förslaget i utredningen går nu i linje med det finska systemet, att man också i Sverige bör införa alternativa urvalsmetoder för att det ska finnas fler vägar in. Samtidigt går man i Finland nu mer och mer mot den svenska modellen och betonar betygen mer än innan. Jag tycker länderna borde samarbeta mera.

”Våra kompetenser är mer än vår utbildning”

SACO studentråds fokusfråga är just nu att satsa ännu mer på matchningen på vägen in och ur högskolan, att jobba för en högskola som bättre tar tillvara studenternas kompetens och som rustar dem för att bidra till en hållbar och positiv samhällsutveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.