Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Västerås utökar man antalet undervisningstimmar i det nationella minoritetsspråket finska. Satsningen är mycket välkommen, enligt trebarnsmamman Henni Hellström Beneshi. Foto: Laura Leskinen/SVT och Janerik Henriksson/TT

Västerås storsatsar på undervisning i finska

Publicerad

I år fördubblar Västerås kommun antalet undervisningstimmar i finska per vecka för alla grundskoleelever som studerar språket. Enligt trebarnsmamman Henni Hellström Beneshi är satsningen mycket välkommen.

Hittills har barnen till de föräldrar som har anmält intresse fått en timmes finskundervisning per vecka i grundskolan. Nu fördubblas antalet undervisningstimmar, till två timmar, med målet att nå upp till totalt tre timmar i veckan året 2022.

Enligt Arto Pajuvirta, som jobbar i Västerås kommun med frågor som rör det finska språket, är satsningen ett viktigt steg framåt för finskan, som är ett nationellt minoritetsspråk.

– Barn och unga är en otroligt viktig målgrupp, så att vi kan bevara finskan som ett fungerande språk även i framtiden, säger Pajuvirta.

”Helt underbart”

Henni Hellström Beneshi, som har tre barn i grundskolan i Västerås, säger att satsningen är välkommen:

– Det låter helt underbart. Vi har diskuterat detta mycket i min familj, att en timme är bra att ha, men att mer behövs.

Hellström Beneshi, som har tidigare jobbat i Västerås kommun med frågor som rör det finska språket, är övertygad om att satsningen är till stor hjälp för flerspråkiga familjer. Hemma hos henne talas det svenska, finska och albanska.

– I min familj är jag den enda som för det finska språket vidare, då hela min släkt bor i Finland. Min make har släktingar här, och har därför helt andra möjligheter att förstärka barnens kunskaper i albanska, säger Hellström Beneshi.

Vill se en permanent utökning av timmar

Västerås tillhör ett s.k. finskt förvaltningsområde, och får därför ett årligt statsbidrag för att främja det finska språket och den sverigefinska kulturen. Det är från det här statsbidraget som den tillfälliga satsningen finansieras.

För att satsningen ska kunna bli permanent, vill kommunen se en tydlig ökning i antalet elever som studerar finska. I slutet av år 2020 studerade sammanlagt 140 grundskoleelever finska i Västerås.

– Vi ska göra allt vi kan, så att vi i slutet av 2022 kan fortsätta med de utökade undervisningstimmarna, fast då med kommunal budget, säger Pajuvirta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer