”Vi är inte alls lika”

Uppdaterad
Publicerad

I den senaste Sunefilmen, Sune vs Sune, spelas Sune av sverigefinska Elis Gerdt.

I nya Sune-filmen blir Sune utmanad av en klasskamrat, som också heter Sune. Då inleds en blodig tävlan om kompisar, flickvän och maktställningen i klassen.

I huvudrollen ser vi tolvåriga Elis Gerdt i sin första stora roll på vita duken.

– Sune är rolig och snäll, ibland. Men i den här filmen har han ibland lite blandade känslor. Han tänker inte så mycket innan han säger nåt, säger Elis Gerdt och fortsätter.

– Vi är inte alls lika, men när vi vill nåt så försöker vi få det och ger inte upp så lätt.

”Alla vill vara någon annan”

Av bokserien om Sune har det blivit både radioteater, tv-julkalendrar och fem långfilmer. Elis Gerdt och Jon Österlund, den andra Sune, säger att det finns allvar i komedin.

– Alla i Sunes familj hamnar i någon slags kris som de försöker att komma bort från genom att inte vara sig själva. Sen så försöker de ställa det till rätta, och det blir kaos, säger Elis.

– Man får en och annan tanke om hur man skulle vilja ha sitt liv. det handlar om att vara ärlig om den man verkligen är.

Regissören Jon Holmberg säger att filmens Sune, på tröskeln till tonåren, drabbas av sin första ålderskris och tar avsked av barndomens lätta liv.

– Svårigheten att vara sig själv och bestämma vad det betyder, det är så lätt att säga att man ska vara sig själv men vi är inte ensamma om att inte alls veta vad det betyder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.