”Vi dömdes till att brinna i helvetet”

Publicerad

Uutisets serie om laestadianska kvinnor har fått många att vädra sina åsikter – både laestadianer och icke-laestadianer. En av dem är Alpo Murberger från Trollhättan, som uteslöts ur rörelsen.

Alpo Murberger växte upp i en djupt troende laestadiansk familj där den laestadianska läran följdes bokstavligen.

–Att arbeta under helger... man fick leka, spela boll och hoppa hage. Men att tälja en barkbåt var förbjudet.

Att se på tv var för mycket

Murberger var en hängiven laestadian bland ett hundratal andra i Muurijärvi fredsförbund i Luleå i Sverige, tills de plötsligt uteslöts på 70-talet under ett ”vårdmöte” av Finlands fredsföreningars centralförbund (SRK). Anledningen var tv-tittande.

–Vi förklarades icke-önskade. Man fick inte hälsa på oss och kontakten med släkt och vänner bröts helt. Vi dömdes till att brinna i helvetet. De ville agera Guds ställföreträdare. Gud och Jesus sköts åt sidan och SRK tog ledningen, berättar Alpo Murberger.

”Vårdmötet” lämnade sina spår

Trots att det är åratal sen känns uteslutningen fortfarande smärtsam. Särskilt upplevelserna vid ”vårdmötet” har lämnat sina spår.

–Man plockade ut någon i församlingen som blivit angiven, lite som i kommunismen. Grannar, bekanta, bröder, systrar och föräldrar blev angivna och förda till ”vårdmötet”, bakom lyckta dörrar.  Nätterna igenom fick de gamla gummor och gubbar att gråta som inte förstod vad de gjort fel.

Finlands fritidsföreningars centralförbund medger att man i vissa fall gick för långt i vårdmötena.

–Jag är ingen gudsförnekare. Jag tror på mitt eget sätt. Jag behöver ingen församling, ledare eller annat, säger Alpo Murberger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#gudslivmoder

Mer i ämnet