• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

”Vi finskspråkiga sverigefinnar utgör en egen folkgrupp”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigefinnarnas ungdomsförbund RSN lobbar aktivt för att finlandssvenskarna i Sverige inte skall få minoritetsstatus i Sverige, men alla inom ungdomsförbundet håller inte med ungdomsförbundets linje. Till förbundet hör bland annat två finlandssvenska medlemsföreningar som motsätter sig RSN:s åsikt i den här politiska frågan.

– Vi finskspråkiga sverigefinnar utgör en egen folkgrupp. På samma sätt som finlandssvenskarna har rätt att finnas som folkgrupp i Finland så har vi sverigefinnar rätt att finnas som en egen folkgrupp i Sverige. Finlandssvenskarna i Sverige är inte sverigefinnar, de talar majoritetens språk, säger Dennis Barvsten.

– Både sverigefinnar och finlandssvenskar är verksamma inom RSN, men i den politiska verksamheten prioriteras finskan, fortsätter Barvsten.

Barvsten hoppas ändå att både sverigefinnar och finlandssvenskar i Sverige ska kunna vara medlemmar i RSN.

Varje ny medlem ger mer i statsbidrag

RSN har, med Barvsten i spetsen, aktivt försökt bilda nya finlandssvenska föreningar i Uppsala och i Stockholm. Målet har varit att få med även de här föreningarna i RSN. Varje ny medlem ger ungdomsförbundet mer i statsbidrag.

Finlandssvenska nationen som bildades i Uppsala ifjol är idag medlem i RSN. I Stockholm är försöket att bilda en finlandssvensk förening kvar på arbetsgruppsnivå. Dennis Barvsten är också administratör för en finlandssvensk Facebook-sida vars mål är att grunda en finlandssvensk studentförening i Stockholm.

”De finlandssvenska medlemsföreningarna har ju FRIS”

Medlemmarna i de finlandssvenska föreningarna inom RSN hämtar alltså in pengar till föreningen men har för den skull ändå ingen som värnar om deras frågor inom RSN. Det ska FRIS göra, säger Barvsten.

– De finlandssvenska medlemsföreningarna har ju FRIS som värnar om deras intressen, det är inte RSN:s uppgift att göra det. Syftet med en minoritetsstatus är ju att minoriteterna ska bemötas jämlikt, men finlandssvenskarna är ju redan jämlika i förhållande till majoritetssamhället, fortsätter han.

Sveriges riksdag har begärt regeringen tillsätta en utredning som analyserar om finlandssvenskarna ska få status som nationell minoritet i Sverige – endera genom att bli landets sjätte nationella minoritet eller genom att tas upp i den sverigefinska minoriteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.