Zero waste: världsrörelse vill minska på avfallet

Uppdaterad
Publicerad

Sillanaukee föreläste nyligen för en stor publik på Finlandsinstitutet om hur vi alla måste försöka bidra till att minska den stora mängden plastavfall i världen. Han menar att merparten av jobbet måste göras av oss konsumenter redan vid inköpen av varor.

Finske Otso Sillanaukee kämpar personligen mot konsumtionen genom att producera så lite avfall som möjligt.

Rörelsen kallas Zero waste eller nollavfall, på svenska. På seminariet på Finlandsinstitutet poängterade han att vi måste försöka lösa problemet redan innan återvinningsprocessen. Själv köper han till exempel matvaror som inte är förpackade i plast, försöker köpa begagnade kläder och lagar de kläder som slitits ut eller gått sönder.

Huvudidén är att minska på mängden avfall som går till återvinning

Idén med rörelsen är att minska såväl avfallet som återvinningen genom att göra mer medvetna val redan vid våra inköp.

Vägen till nollavfall är lång i världen. I Nordens länder ligger vi i en internationell jämförelse bra till men även vi har mycket kvar att förbättra. I till exempel Finland återvinns till exempel bara femton procent av de dryga 500 kg avfall som varje person producerar, varje år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer