Burkarna innehåller en dödlig dos av heroin, fentanyl respektive karfentanil. Foto: Tullen

Tullen i Finland varnar för extremt farliga karfentanil

Uppdaterad
Publicerad

Tullen har i Finland beslagtagit ett nytt narkotiskt och extremt farligt läkemedel, karfentanil. Det kan vara upp till 10 000 gånger starkare än morfin och därför extremt farlig vid missbruk.

Enligt finska tullen är det i praktiken omöjligt att göra en bruksdos som skulle vara säker för en människa, eftersom en dödlig dos karfentanil för en vuxen person är cirka 0,03 milligram. Jämförelsevis är en dödlig dos heroin för en vuxen person 30 milligram.

Karfentanil har i andra länder sålts som annan narkotika för att det är så billigt att skaffa – och det är möjligt att detta även sker i Finland. Missbruk av karfentanil har redan lett till dödsfall i Europa, skriver tullen.

Ämnet har inte klassats som narkotika i FN-konventionen och i Finland klassas karfentanil som ett läkemedel. Sverige har rapporterat karfentanilbeslag till Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (EMCDDA).

Karfentanil

Karfentanil är den starkaste kända opioiden. Lagligt används ämnet som ett djurläkemedel till exempel för att söva stora djur.

Karfentanil, liksom andra fentanyler, är ett medel som förlamar centrala nervsystemet och som därmed kan orsaka plötsligt kvävning som kan leda till döden. Det är farligt att ens hantera karfentanil, eftersom läkemedlet också kommer in i kroppen via inandning och kontakt med huden.

Karfentanil säljs olagligt på nätet som pulver och löst i vätska.

Källa: Tullen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.