SVT har granskat cirka 53.000 kandidater i höstens val.

Politikerna har 233 miljoner i Kronofogdeskulder

Uppdaterad
Publicerad

1.420 av de personer som står på valsedlarna har tillsammans 233 miljoner kronor i skulder hos Kronofogden.

47 av dem har skulder på mer än en miljon, visar SVT:s granskning.

SVT har granskat cirka 53.000 kandidater i höstens val som kandiderar för partier som i dag har mandat i kommun, landsting, riksdag eller EU-parlament.  

1.420 av kandidaterna hade i augusti krav hos Kronofogden, av dem hade 993 av kandidaterna hade en eller flera skulder till staten i augusti. Det parti som har störst andel med skulder hos Kronofogden är Vänsterpartiet med 4,7 procent av kandidaterna, Moderaterna har minst andel med 1,9 procent.

Val 2014

Skuldsatta inom alla partier

De skuldsatta finns i alla partier som i dag har plats i riksdagen. Även kandidater i Feministiskt initiativ och kandidater i lokala partier har skulder hos Kronofogden.

Moderaten Michael Fridebäck i Haninge är en av dem som har störst skulder med sina 2,5 miljoner i skatteskulder hos Kronofogden. Han är i dag ledamot i kommunstyrelsen och ordförande i kultur- och fritidsnämnden och säger att skulderna beror på en konkurs.

– Konkursen inträffade som en efterverkning till bank- och finanskrisen i september 2008 då våra investerare drabbades hårt. Jag har dragit lärdom av det här och min ambition är att återbetala de skatteskulder som finns.

”Var uppe redan i förra valrörelsen”

Han står på fjärde plats på valsedeln i kommunalvalet där Moderaterna för fyra år sedan fick 21 mandat. Fridebäck blev inkryssad då och upplever att väljarna har förtroende för honom, trots skulder hos Kronofogden.

– Det här var uppe redan i förra valrörelsen och det har varit väldigt omskrivet, inte minst i lokalpressen i min valkrets. Jag skulle tro att nästan varje väljare i Haninge känner till den här historien. Det är min förhoppning att jag ska få förnyat förtroende i det kommande valet. 

KD:s toppnamn har miljonskulder

Tommy Emterby är nummer ett på Kristdemokraternas lista i kommunvalet i Hallstahammar och kandiderar även till riksdag och landsting. Emterby har 1,8 miljoner i krav hos Kronofogden för elva skulder hos bland annat banker och a-kassa. juli i år gjorde Kronofogden en utredning som visade att han hade inga tillgångar.

– Det började med att vi var tre stycken som gick in i ett företagssamarbete och blev lurade. Vi gick till rättegång men förlorade och sedan blev jag arbetslös. Förmodligen är 60-70 procent av skulderna obetalda räntor.

Är det problem att du har de här skulderna när du står högst upp på partiets lista i din kommun?

– Nej, jag ser inte det här som ett problem. Det började med att jag var ung och dum. Nu är jag klokare. Det är också trög skuldsanering. Jag är timanställd, så jag har ingen avbetalningsplan med Kronofogden. Jag gör rätt för mig när jag har haft fasta anställningar.

”Jag förlorade allt”

Annica Vink som står på andra plats på Centerns lista i Åstorp har 1,3 miljoner i skuld hos Kronofogden. Skulderna beror framför allt på obetalda skatter efter en konkurs.

– Jag förlorade allt i en konkurs och har kvar denna skuld. Men detta har gjort mig starkare och denna erfarenhet är en tillgång för mig som politiker, säger Vink till SVT.

SD:s starke man i Karlskrona har miljonskuld

Sverigedemokraten Ola Svensson i Karlskrona, som kandiderar i kommun och landsting, har 1,1 miljoner i skulder hos Kronofogden. Han valdes in i kommunfullmäktige vid förra valet och står som nummer ett på kommunlistan i år. På partiets landstingslista är han nummer två.

– Det är ifrån mitt företag, jag hade både ett aktiebolag och en enskild firma som gick i konkurs. Det var tuffa tider och det gick käpprätt åt skogen helt enkelt, säger Ola Svensson till SVT.

Delar av skulden handlar om underhåll som inte har betalats, en effekt av konkursen, menar Ola Svensson.

Hur tror du att skulderna påverkar ditt förtroende hos väljarna?

– Det här har ju varit känt länge, och hur det påverkar mitt förtroende vill jag att du återkommer med efter den 14 september. Då vet jag det, säger han.

Betalar 7500 varje månad

Socialdemokraten Arzu Alan i Botkyrka har 1,2 miljoner i skulder hos Kronofogden. Det är krav från ett finansbolag. Hon sitter i kommunfullmäktige och kandiderar i både kommun- och landstingsvalet på plats 11 respektive 10. Hon säger att skulden beror på att hon gick i borgen för en familjemedlem när denne tog över ett leasingavtal för ett solarium.

– Som du kan se är inte jag huvudskuldtagare. Jag gick i borgen. Jag var då 19 år och hade precis tagit studenten. Jag hade inga inkomster men ställde upp och konstigt nog blev jag godkänd som borgenär. Tyvärr har dessa skulder förföljt mig sedan dess, säger Alan som varje månad får betala 7 500 kronor av sin lön i utmätning.

Alan säger också att hon har sökt skuldsanering men att hon som är i 40-årsåldern inte blivit beviljad det på grund av sin ålder.

– Jag har sedan dess kämpat för att göra rätt för mig och betalar tillbaks på skulden genom löneutmätning och genom kvarskatt.

Miljöpartist med nära två miljoner i skuld hos fogden

I Arjeplog sitter Ingemar Marklund på Miljöpartiets enda mandat i dag och står som nummer fyra på listan till kommunvalet. Marklund har 1,9 miljoner i skulder hos Kronofogden, framför allt genom skulder hos kredit- och finansbolag. Han är även skyldig Arjeplogs kommun drygt 250 000 kronor.

– Det finns ansökan om skuldsanering hos kronofogdemyndigheten och jag hoppas att det löser sig. Det är gamla surdegar, en konkurs tillexempel.

Ser du det som ett problem att du har skulder och samtidigt kandiderar i valet?

– Det är upp till folk att bedöma om de har förtroende för mig. Det drabbar ingen i Arjeplog.

Du har 259 000 i skulder till kommunen?

Det är ett gammalt borgenslån från kommunen som jag inte kunde betala. Det är ett skitskvaller. Det är dåligt att skriva sådant där. Det blir ju inte lättare att bära skuld för att man blir offentlig.

Du ställer upp i valet. Borde du inte kunna bli granskad?

Man kan ju förvänta sig att bli granskad. Jag tror inte att man blir en sämre person för att man har en skuld.

”Hoppas kunna sälja huset”

Michael Möller Christensen från Härnösand sitter i dag i kommunfullmäktige och står som nummer fem på Vänsterpartiets lista i kommunalvalet där partiet fick tre mandat förra valet. Han har 1,2 miljoner i skulder hos Kronofogden, bland annat obetalda krav från finansbolag och obetalda tv-avgifter.

– Jag och min fru har drabbats av arbetslöshet. Jag upplever min situation som en blandning mellan pest eller kolera. Situationen har inte uppstått på grund av överkonsumtion som de personerna man kan se i ”Lyxfällan”.

– Jag har inte kunnat betala huslånet efter att jag blev arbetslös , men hoppas kunna sälja huset för att minska min skuld till kronofogden.

”Jag kommer att betala”

Martin Karlsson i Lycksele är den enda folkpartisten på valsedlarna med en skuld på minst en miljon. Han har 1,2 miljoner i skulder hos Kronofogden, framför allt skulder hos ett finskt bolag och kreditbolag. Martin Karlsson står långt ner på kommunlistan som nummer 10 där partiet i dag har fyra mandat i kommunfullmäktige.

– Det är en konkurs för ett företag för länge sen. Jag hade borgen för företaget.

Ser du något problem med att ha dom här skulderna samtidigt som du kandiderar till fullmäktige?

– Egentligen inte. Jag kommer att betala det där.

När?

– Innan jag får en plats i kommunen.

”Har en avbetalningsplan”

Hos Feministiskt initiativ finns det ingen som har miljonskulder hos Kronofogden. Victoria Kawesa, som står på tredje plats på riksdagslistan, har 177.000 kronor i skulder. Det handlar om obetalda skulder till bank och finansbolag, samt obetalda studiemedelsavgifter.

– Jag har en avbetalningsplan för skulden och anledningen till att den uppstått är att jag under längre tid saknat fast heltidsarbete., säger hon till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet