89-åriga Karin: Jag har inte varit utomhus på ett år

Uppdaterad
Publicerad

Karin Enekvist är 89 år och bor på två trappor utan hiss. Hon har förgäves ansökt om äldreboende två gånger, men fått avslag både av kommunen och förvaltningsrätten. Nu lever hon som fånge i sin lägenhet.

Karin får dagliga besök av sin son Tommy Enekvist, som tycker att Karins behov av sällskap och omvårdnad är mycket större än de tre hemtjänstbesök som kommunen har beviljat henne. När SVT hälsar på är stämningen tryckt.

– Du kommer aldrig att få ett äldreboende, säger Tommy till sin mor. De väntar bara ut att du ska dö. Det är för dyrt med äldreboende och de har inga platser.

Utslitna knän

Karin Enekvist har bott hela livet i Tyresö kommun. Hon har arbetat som byggstäderska och det har kanske bidragit till att hennes knän är utslitna. Hon faller ibland och en bäckenfraktur bidrar till hennes orörlighet. Karin tittar ut på den bleka januarisolen bakom persiennerna och konstaterar frankt.

– Jag har inte varit utanför dörren på ett år, säger hon men Tommy korrigerar.

– Du har inte varit ute sen du kom hem från korttidsboendet, det var ett år och tre månader sedan.

Karin tror att hon skulle få det mycket bättre på ett äldreboende. Hon känner sig otrygg i hemmet och vill ha mer sällskap. Men Tyresö kommun, liksom förvaltningsrätten i Stockholm, anser att Karins liv uppfyller socialtjänstlagens krav på trygghet och skälig levnadsnivå.

”Jag var för frisk”

Tommy minns tiden då Karin bodde på korttidsboende. Hon fick en tillfällig plats där för att rehabilitera sig efter en stroke.

– Det var sommar och vi satt ute och drack kaffe varje gång jag kom på besök, det var jättetrevligt.

Karin inser varför hon inte fick flytta in permanent.

– Det fanns de som var mycket sämre än jag, sade de. Jag var för frisk, det fanns ingen plats för mig.

Allt färre får plats på äldreboende

Karin är långt ifrån ensam om att nekas plats på äldreboende. SVT:s granskning visar att antalet äldre som bor i särskilt boende har minskat med 28.000 personer mellan år 2000 och 2012. Dessutom visar en studie från Stockholm att var femte som till slut får plats på ett äldreboende dör inom en månad.

– De här personerna är i så dåligt skick att de knappt hinner flytta in innan de dör. 2012 så avled en femtedel inom en månad efter att de flyttat in, säger Pär Schön, forskare på Äldrecentrum som har undersökt äldreboenden på Kungsholmen i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus sjuk- och äldrevård

Mer i ämnet